Woda, ekologia i oczyszczalnie

ebrujemy zwyczaje, jesteśmy rodzinni i gościnni. I stawiamy tradycyjne domy - murowane, dużo, mające wytrwać pokolenia. Nie ufamy nowym technologiom, nawet jeżeli świetnie sprawdzają się gdzie indziej. A szkoda, bo domy szk

Woda, ekologia i oczyszczalnie Zainteresowany tematem przydomowej oczyszczalni? Więcej dowiesz się tu:

Budujemy alternatywnie

W Polsce jesteśmy tradycjonalistami. Lubimy naszą kuchnię, celebrujemy zwyczaje, jesteśmy rodzinni i gościnni.

I stawiamy tradycyjne domy - murowane, dużo, mające wytrwać pokolenia. Nie ufamy nowym technologiom, nawet jeżeli świetnie sprawdzają się gdzie indziej.

A szkoda, bo domy szkieletowe to bardzo dobre rozwiązanie na nasze polskie warunki. Czemu? Ponieważ takie domy są wbrew pozorom ciepłe, więc tańsze w utrzymaniu, są też szybkie w budowie. Największym wrogiem takiego domu jest huragan, jednak na naszej szerokości geograficznej tak silnych wiatrów nie ma.

Wady? Wymagają użycia drewna konstrukcyjnego wysokiej jakości oraz... sprawnej ekipy, ponieważ stawianie takiego budynku wymaga precyzji. Tak więc, dobrze sprawdź firmę, która ma ci taki dom postawić - sprawdź realizacje, najlepiej również na żywo.


Woda z plastikowej butelki, czy z kranu?

Pierwszy mit - woda która leci z kranu nie nadaje się do spożywania. Oczywiście, że się nadaje - MUSI spełniać określone wymagania i normy, woda z kranu JEST WODĄ PITNĄ. A co bardziej interesujące - zdarza się, że ma lepszy skład (więcej minerałów) niż woda którą kupujemy. Faktem jest, że to zależy od regionu Polski, dlatego trzeba sprawdzić skład naszej wody z krany i zrezygnować z kupowania tej w butelkach.

Drugi mit - woda mineralna to każda woda w butelce. NIESTETY NIE. Większość takiej wody ma bardzo małą ilość składników mineralnych, są to tzw. wody źródlane. Popatrz wyżej - czasami woda z kranu ma ich więcej. Woda mineralna zaczyna się od ok. 800 mg minerałów na litr. Czytaj etykiety.


Co to jest separator tłuszczu?

Separator (osadnik) ? urządzenie służące do oczyszczania ścieków przed wprowadzeniem ich do sieci kanalizacyjnej.

Separatory tłuszczu:

Zastosowanie:
Stosuje się je w restauracjach, barach, stołówkach, kuchniach, masarniach oraz w zakładach mięsnych i przetwórstwa spożywczego oraz wszędzie tam, gdzie występują ścieki technologiczne z zwiększonym stężeniem tłuszczów roślinnych i zwierzęcych.

Działanie:
Działanie separatora tłuszczu oparte jest na zjawisku grawitacji ? różnica gęstości sprawia, że ścieki zawierające ciężkie substancje opadają na dno, natomiast lekkie substancje, tj. oleje i tłuszcze zwierzęce flotują na powierzchnię wody. Z tego względu separator składa się z dwóch części (osobnych lub zintegrowanych zbiorników): osadnika i separatora właściwego.

Dobór:
Dobór wielkości urządzenia powinien bazować na jakości i ilości doprowadzanych ścieków, biorąc pod uwagę:

- maksymalny przepływ ścieków
- temperaturę ścieków
- gęstość tłuszczów i olejów podlegających separacji
- wpływ używanych środków wspomagających zmywanie

Szczegółowy opis doboru separatorów tłuszczu przedstawia norma PN-EN 1825.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Separator_(kanalizacja)



© 2019 http://przedszkole99.wroclaw.pl/